Cea mai buna zmeura din tara!

zmeurabio.ro
zmeura

CRESTEREA ZMEUREI

Fructele zemoase si aromate ale zmeurii sunt o completare bine venita gradinii de acasa sau plantatiilor comerciale din Romania. Planta zmeura poate fi incadrata ca facand parte dintr-una dintre cele doua tipuri de plante fructifere: care cresc vara sau care cresc toamna. Tipul care creste vara produce o recolta bogata intre inceputul lui iulie si inceputul lui august. Zmeura care rodeste toamna, cateodata denumita incorect vesnic productiva, produce o recolta mare toamna si o mica recolta vara viitoare. Tipic, oricum, zmeura care produce toamna este tunsa anual, astfel ea are fructe numai toamna.

Florile zmeurii se autopolenizeaza, ceea ce inseamna ca polenul provenit de la o cultura poate produce formarea fructelor ori carei alte plante din acceasi cultura. Albinile sunt atrase de cantitatile abundente de nectar produs in florile de zmeura si sunt responsabile de 90 -95 % din polenizare.

Nuielele zmeurii sunt rotunde cu spini mici si cateodata cu numerosi ghimpi. Multe plante de zmeura fara spini nu sunt potrivide climatului din Romania.

ALEGEREA LOCULUI SI A SOLULUI

Zmeura creste cel mai bine in lumina soarelui si in locuri aerisite, protejate de vanturi directe. Zone cu o drenare defectuasa, unde apa sta dupa ploaie nu sunt acceptate. De asemenea, plantele de zmeura, capsunile si plantele din familia solanaceelor (rosiile, cartofii si vinetele) au multe boli in comun. Pentru a reduce riscul bolilor la plantiile noi, asteptati cel putin 3 ani inainte de a le planta in aceste locuri.

Soiuri de zmeura

Boyne.Fructul fraged, de dimensiune medie este lucios si de un rosu inchis cu gust aromat. Este bun pentru procesare si pentru a fi consumat proaspat. Nuiele sunt moderat viguroase si puternice, rezistente la iarna si foarte productive. Soiul de zmeura Boyne este cel mai indicat pentru sistemele de tundere pe spalier cand nuielele fructifere sunt legate la sarma, pe partea exterioara a randului. Productii peste medie.

Nova. Fructul este de o buna calitate, rosu deschis, de marime mediu spre mare, putin acid. Sunt bune pentru consum proaspete sau inghetate. Rezistenta buna la iarna, cu putini ghimpi. Productii peste medie.

Festival. Fructul lucios, rosu deschis are o dimensiune medie si este foarte atragator. Sunt foarte bune pentru consum proaspete si bune inghetate. Plantele sunt scurte, dar viguroase, aproape fara tepi siau o buna rezistenta la iarna. Este imun la virusul mozaic, tolerant cu malura pinten si susceptibil la rugina tarzie a frunzei. Productii mari.

Killarney. Fructul este de o buna calitate, rosu deschis, de marime mediu spre mare cu gust aromat. Sunt bune pentru inghetat. Fructul tinde sa se inmoaie la temperaturi ridicate. Nuielele sunt spinoase si cresc rapid. Susceptibile la mucegai si la anthracnoza. Productie foarte mare.

Reveille. Fructul mare, moale are un gust foarte bun pentru a fi consumat proaspat, dar este bun numai pentre congelat. Nuielele viguroase tolereaza temperaturile fluctante ale iernii. Productie medie.

K 81-6.Fructul foarte mare, ferm are un gust foarte bun. Rezistent la mucegaiul prafos si la rugina tarzie galbena. Tolerant cu tumoarea coroanei, dar susceptibil putregaiurilor fructului, taciunelui zburator si putregaiului radacinii Phytophthora. Nuiele au o inaltime medie cu putini spini la baza.

Latham. Fructul de dimensiune mediu spre mare are o culoare atractiva rosu deschis. Este foarte bun pentru consevare si congelare, dar putin sfaramicios pentru consum ca fruct proaspat. Fructele rodesc o perioada indelungata. Plantele viguroase sunt productive si au o rezistenta excelenta la iarna. Are nevoie de spalier. Tolerant cu mai multi virusi.

Haida. Fructele de un rosu inchis sunt mari, ferme si mai dulci decat Boyne. Sunt foarte bune proaspete sau conservate. Plantele viguroase cresc abundent si au foarte putini spini. Productii cu potential ridicat.

Soiuri de zmeura rosie care rodesc toamna

Plantele de zmeura care se coc toamna sunt recomandate pentru partea de sud a tarii (doua treimi) unde sezonul de dezvoltare este mai lung. Soiurile timpurii care rodesc toamna pot fi plantate in zonele cele mai nordice, dar inghetul poate distruge recolta intreaga inainte ca recolta sa poata fi culealsa.

Summit.Fructul de dimensiune mic spre mediu este rosu deschis, ferm si lucios cu o foarte buna aroma. Sunt excelente pentru procesare. Se coc la inceputul lui august, facand din soiul Summit o buna alegere pentru nordul Romaniei. Nuielele viguroase necesita spaliere.

Britten de toamna.Acest nou soi are fructele medii, de culoare rosu inchis, uniforme. Productii mai mari si o aroma mai puternica decat soiul Bliss de Toamna. Plante viguroase care au spini imprastiati.

Bliss de toamna.Este considerat a fi soiul standard de zmeura care se coace toamna in Romania. Aceste fructe mari, de un rosu inchis au o aroma placuta, slaba, dar sunt moi si putin faramicioase. Nuielele sunt viguroase si cu spini si au productii in mod obisnuit mai mari decat soiul Heritage. Fructele se coc la mijlocul lui august.

Ruby.Este soiul de zmeura care produce fructul cel mai mare din Romania. Fructele sunt rosii inchise, moderat ferme si putin acre. Nuiele viguroase, productive cresc numeroase mladite si spini imprastiati. Productiile sunt egale sau mai bune decat a soiului Heritage. Au nevoie de un sol bine drenat.

Caroline.Zmeura mare, rosie cu un gust excelent si cu viata de stanca. Are o viguare buna, muguri moderati si cu productii mai bune decat soiul Heritage. Are o toleranta mai buna la rugina galbena si la putregaiul radacinii decat soiul Heritage. Are un sezon lung de producere a fructelor.

Heritage.Fructul este ferm si de dimensiune medie, cu calitati de lemn. Acesta rodesc la sgarsitul lui august in partea sudica a Romaniei. In mod normal cu o productie mai scazuta decat soiurile Bliss de toamna si Summit. Nuielele sunt puternice, viguroase si rezistente. Se dezvolta cel mai bine in zone calde, protejate.

PLANTAREA

Alegeti zona de cultivare cu 1 sau 2 ani inainte de plantare. Verificati umiditatea, drenajul intern al solului pentru a fi adecvat si instalati tigle de drenare daca este necesar. Adaugati cantitati mari de materiale organice precum gunoiul natural si vegetatie verde. Asteptati un an inainte de plantare daca s-au folosit erbicide persistente pe baza de triazime, precum atrazime si simazime. Combateti buruienile perene prin aplicari de erbicid nerezidual sistemic sau prin cultivari frecvente. Faceti un test al solului din acel loc. inainte de plantare, incorporati orice ingredient nutritiv recomandat – in special fosfor, potasiu si oxid de calciu. Fosforul din sol trebuie sa fie de 25 ppm (parti pe milion); potasiul din sol trebuie sa fie de 100 ppm. Arati sau sapati cu sapa rotativa zona care urmeaza a fi plantata cu o toamna inainte de plantare. Pentru a preveni eroziunea, puteti planta locul in forma de secara.

Sistemul de plantare favorit in Romania este „sirul ingust de arbusti”. Plantati plantele de zmeura rosie la o distanta de 1 metru pe rand si intre randuri la cel putin 2 metri.

IRIGAREA

Plantele de zmeura produc fructe de o mai buna calitate si in cantitati nai mari. Acestea sunt de obicei mai putin susceptibile bolilor si infestatiilor cu insecte daca li se administreaza apa necesara pe tot parcursul perioadei de crestere.

Puteti iriga plantele de zmeura cu o udare prin irigare cu picurare sau prin scurgere inceata. Irigarea prin picurare foloseste de obicei tevi de plastic sau benzi cu emitatori sau cu ajutaje/stuti la intervale egale. Volumul apei utilizat este controlat prin tipul si numarul de emitatori si de timpul de aplicare. Irigarea prin picurare are nevoie de o alimentare cu apa curata si filtrata pentru a preveni infundarea.

TUNDEREA

Imediat dupa adunarea ultimei recolte, taiati de la nivelul pamantului si indepartati toate nuielele din plantatie care tocmai au facut fructe. Aceste nuiele flori oricum vor muri in curand si prin indepartarea lor se elimina sursa de boala si ofera noilor mlastari mai mult spatiu de dezvoltare. Nu taiati varfurile nuielei pana primavara viitoare cand veti putea determina nuielele moarte si pagubele iernii.

Tunderea in perioada de hibernare. Faceti aceasta tundere primavara dupa ce a trecut pericolul daunelor provocate de iarna dar inainte de aparitia unei noi vegetatii. Daca inca nu ati taiat nuielele batrane si nu ati rarit noi mlastari dupa cum s-a descris la taierea de vara, faceti acest lucru acum.

MANAGEMENTUL INSECTELOR

Bunele practici de cultivare vor reduce de obicei problemele legate de insecte, pentru ca nuielele sanatoase pot sa isi revina mai usor dupa atacurile insectelor. Cativa daunatori devin ocazional mai abundenti, in ciuda bunei practici de cultivare. Masurile de combatere chimice vor fi utilizate temporar. Anumiti daunatori insecte vor fi in permanenta neplacuti daca exista multe plante salbatice gazda in apropierea plantatiei.

Viermele con al zmeurii

Baza locurilor ofilite se coloreaza in purpuriu si capetele rupte arata precum taietura unui cutit. Adultul viermelui con este o musca mica, gri de aproxinativ doua treimi din dimensiunea unei muste de casa. Mustele apar primavara imediat dupa ce a inceput vegetatia si isi depun ouale in muguri noi sau in varful tinerilor vlastari. Acestia sunt viermi care mamanca in interiorul tuplinii si o inconjoara in intregime. Viermii lucreaza in partea de jos a tulpinii mai jos de punctul de ruptura si stau acolo toata iarna.

Pentru a combate, examinati cu grija plantele in mai si in iunie. Daca observati varfuri lasate in jos in forma de con, taiati-le cu cativa centimetri mai jos de nivelul afectat si ardeti-le. Toamna tarziu sau iarna indepartati nuielele afectate care au fost scapate cu vederea in momentul examinarii in sezonul anterior. Probabil nu veti avea nevoie de o combatere chimica pentru ca aceste insecte ataca rar mai mult de cativa mlastari dintr-o plantatie.

Viermele gauritor con cu gatul rosu

Adultul viermelui con cu gatul rosu este un gandac albastru negricios lung aproxinativ de 2 cm. Apare pe nuiele la sfartitul lui mai si in iunie. Gatul gandacului este distinctiv fiind de culoare rosu cupru. Acesta isi depune ouale in scoarta nuielelor si larvele gauresc pe sub scoarta. Gaura provoaca trunchiului umflaturi de un diamentru de la 1 la 3 cm, mai multi cm de-a lungul nuielei. Pana la sfarsitul toamnei aceste umflaturi contin viermi alb crem lungi de pana la 1 cm.

Pentru a combate, taiati si ardeti toate nuielele cu umflaturi anormale pe parcursul toamnei si al iernii. Daca problema persista va trebui sa folositi un insecticid inainte de inflorire pe nuiele.

MANAGEMENTUL BOLILOR

Antracnoza, taciunele pinten, taciunele batut, ofilirea Verticillium si mucegaiul gri sunt cele mai importante boli fungice care afecteaza zmeura in Romania. Mucegaiul prafos apare sporadic si nu este o problema serioasa mai multi ani. Putregaiul radacinii Phitophthora a fost diagnosticat in mai multe parti ale tarii, si taciunele de foc, cauzat de o bacterie, a fost confimat. Bolile cauzate de virusi sunt larg raspandite in Romania si pot constitui factorul limitator al productiei de zmeura in anumite zone.

O diagnosticare corecta a problemei este primul lucru catre un management eficient al bolii. Un management al bolii consecvent este esential pentru o productie pe termen lung a zmeurii. Se realizeaza cel mai bine printr-o abordare completa, care trebuie sa includa plantarea unor soiuri rezistente (cand se cunoaste si este disponibil) si folosirea practicilor de combatere atat chimice cat si de cultivare.

MANAGEMENTUL BURUIENILOR

Buruienile intra in competitie pentru apa, agenti de nutritie si lumina in perioade de dezvoltare si de rodire. Acestea pot de asemenea adaposti boli si daunatori insecte si pot interveni in practicile de cultivare si la recoltare. Pentru a reduce problemele legate de buruieni va trebui sa folositi o combinatie de soiuri potrivite, de straturile de protectie si ierbicide potrivite.